Hz. İbrahim zamanından beri Kâbe’nin yanı başından yeryüzüne çıkan zemzemin miktarında hacı sayısı 5 milyona ulaşıncaya kadar herhangi bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor.
İki yıla yakın Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı Zemzem Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü başkanlığını yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen zemzemin bir yıllık kullanım miktarının 800 bin metreküp olduğunu belirterek “Zemzem sadece içme suyu olarak kullanılıyor. Hac döneminde hacı sayısı beş milyona çıkana kadar hiçbir sorun yaşanmasını beklemiyorum.” diyor.
Zemzem 4 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en önemli kutsal sularından. Hac görevini yerine getirenler ve umre ziyaretinde bulunanların dönüşte ‘Hoş geldiniz’ ziyareti için gelenlere bir yudumluk fincanlarda verilen zemzem yine kendine has bir hürmetle ayağa kalkılıp kıbleye dönülerek büyük bir saygı içerisinde içilir. Özellikle İslam dünyası için bu kadar önemli olan bir suyu korumakla görevli enstitüde iki yıl başkanlık yapan ve şu an İTÜ’deki görevine geri dönen Prof. Dr. Zekai Şen yaptığı çalışmalarla kendisinden önce görevde bulunan Fransız ve Amerikalı araştırmacıların zemzem suyunun “kötü ve kalitesiz” olduğu tezini çürütmüş.
Zemzem kuyusu Mescid-i Harâm içinde Kâbe’nin Hacer-i Esved taşının bulunduğu köşesinden on dört buçuk metre uzakta yeraltında bir odada bulunuyor. Su kaynağına Harem-i Şerif çevresindeki binalardan otellerden hiçbir şeyin sızmaması için önlemler alınıyor. Son 35 yılda değişik çalışmalar yapılmış. Bu çalışmaların daha çok Batı kaynaklı ve onların onayıyla yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Şen “Ben müsteşar olunca zemzem suyu hakkında geçmiş bütün raporları gözden geçirdim. Birtakım bilimsel yanlışlıklar olduğunu gördüm ve tartıştım.” diyor. Zemzem ile ilgili aslı astarı olmayan raporlar hazırlandığını dile getiren Prof. Şen “Biz de tahlil ettik. Ancak kalitesi oldukça iyi. Batılılar yanlış hesaplamış. Temel hatalardan bir tanesi; zemzem kuyusuna gelen suların bilimsel modellenmesi tamamen yanlış. Biz bunu dünya terminolojisinde olmayan bir yöntemle modelledik. Bir bilim adamı olarak iddia ediyorum ki zemzem çıkış noktası ve yapısıyla bir mucize.” şeklinde konuşuyor.
Zemzemin dünyanın her yanına rahatlıkla giden tek su olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şen şu tespitleri yapıyor. “Hacılar her yere götürüyor ve bu kadar açık analiz edilebilir bir su kimliğinde. Kalitesini inceledim. 80’lerden itibaren kalitesinde iyileşme var. Çünkü gün geçtikçe koruma altına alınmış bir su. Bir kere çok zengin bir su. Jeolojik olarak üç tabakası var. Üst tarafta bir sedimentasyon denilen daha ziyade çökelek tabaka var. Onun altında esas suyun geldiği çaprazlı bir tabaka var. Su üç yerden geliyor. Biri Kâbe’nin Hacerü’l Esved taşının hizasından geliyor ve miktarı da en bol olan damar. Diğeri Sefa Tepesi yönünden gelen Mazo Tepesi’nden gelen üç kaynaklı suların karışımından oluşuyor zemzem suyu. Sadece Kâbe’deki kuyunun suyu zemzem olarak isimlendiriliyor ve kullanılıyor. Aynı yerde 30-40 metre yakınındaki kuyunun suyu tamamen farklı ve zemzem olarak isimlendirilmediği gibi içilmesi de mümkün değil.”
Zemzemin taşıdığı kimyasal muhtevasında da özellikler bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Şen zemzemin kimyasal bileşenleri bakımından kendisine özgü bir yapısı bulunduğunu belirtiyor. “Yaptığım çalışmalarda çok karakteristik bir su olduğunu gördüm.” diyen Şen zemzemin karakteristik özelliğini şöyle anlatıyor: “Zemzemi bilimsel olarak araştırmak bize kısmet oldu. Yaptığımız çalışmalarda zemzemin kendine özgü karakteristik bir özelliğinin olduğunu tespit ettik. İçinde kalsiyum magnezyum sodyum potasyum klor sülfat bikarbonat karbonat çok doğal olan bileşenler var. Zemzem kuyusuna en yakın olan 30-40 metre mesafedeki kuyularda da aynı yöntemi uyguladığınızda görüyorsunuz ki zemzem suyu bambaşka bir özelliğe sahip. Kuyuların suyu sürekli izlenerek zemzem kuyusunu kirletecek etkenler inceleniyor. Bu kuyulardan sürekli numuneler alınıyor. Kirlenmelere müdahale ediliyor.”
Para ile satılmıyor
Suud devleti tarafından zemzem suyunun para ile satılmasına yasaklama getirilmiş. Bu nedenle zemzemin satılmasının mümkün olmadığını kaydeden Şen “İstanbul’da dahi zemzem satıldığını söyleyenler oldu. Böyle bir şey olamaz. Kimse inanmasın. Suyun Arabistan’da satılması yasak. Cidde Havaalanı’nda çok kontrollü bir şekilde satılıyor. O da turistik olarak ve çok sınırlı miktarlarda.” açıklamasında bulunuyor.
Alıntı...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder